Седнем за тастатуру да пишем и знам које ћу вам јело представити, а не знам шта да вам уз њега напишем. И све што започнем, после три реченице обришем,... не свиђа ми се. Планови, пројекти, хербаријум, пас, башта...? Јок!
Кића је опет одлепио. Кића је папагај. Сорте је нимфе, жуте је боје и једног дана, пре скоро две године улетео је у наш живот. Кад кажем улетео, то и мислим, буквално. Улетео је кроз прозор стана моје тетке, паркирао се на њен фрижидер и чекао. Чекао је да се његов власник јави. А власник, или је изгубио наду и пре него се појавила или само није пролазио поред плаката са Кићином сликом и тако је Кића добио нови дом. Наш :)
Зове се Кића. То нам је сам рекао. Аха, зна да говори. Мало, али надрндано! Он се, знате, свађа. Зове сам себе да дође, а он одсечно и помало безобразно каже: "Нећу!" А онда гласно, најгласније што можете да замислите скичи, цврчи, арлауче, запомаже. Не знам шта то на његовом језику значи, али ценим да није добро. Мада зна и да се мази. Гори је од две мачке и пса одједном. Намести главу, искриви врат тако да изгледа као да ће се сваког часа одвојити од тела и чешкање може да почне. И могао би он тако цео дан. И ево баш сад, док пишем он се дере и дере, тако да баш и не чујем сопствене мисли. Кићо, пакуј се, идеш у природу, па се дери врапцима на уво.
Хумус или Хамас како више волите
300гр леблебија
2 кашике тахинија (сусамове пасте)
со
4 кашике маслиновог уља
сок једног лимуна
сусам
1-2 чена белог лука
Леблебије потопите у воду и оставите их да стоје целу ноћ. Ујутру их процедите, ставите у шерпу, налијте чистом водом и кувајте 30-45мин. Скуване леблебије процедите, али изнад неке посуде, тако да вам остане бар шоља воде у којој су се кувале. Ту воду додаваћете касније и тако регулисати густину хумуса.
Леблебије, тахини, бели лук и со ставите у блендер и укључите да се полако мељу. Додавати сок од лимуна и маслиново уље. Сусам препржите пре него што га додате у хумус, јер ћете тако добити на укусу. Тек тада додајте мало по мало воде у којој су се леблебије кувале. Када сте задовољни густином хумуса (а мени је најлепши када није много густ), пребаците хумус у посуду у којој ћете га чувати, а преко њега сипајте још мало маслиновог уља.
Правила сам хумус разних укуса. Пистаћи, кикирики, паприка, разне семенке, али увек сам се враћала овом укусу као оном којег најбрже поједемо. Зато сам са вама и поделила баш овај укус, а на вама је да га надоградите, промените и прилагодите својим жељама.
П.С. Кића је напољу, срећно скичи са птичицама са бора!
Кића је опет одлепио. Кића је папагај. Сорте је нимфе, жуте је боје и једног дана, пре скоро две године улетео је у наш живот. Кад кажем улетео, то и мислим, буквално. Улетео је кроз прозор стана моје тетке, паркирао се на њен фрижидер и чекао. Чекао је да се његов власник јави. А власник, или је изгубио наду и пре него се појавила или само није пролазио поред плаката са Кићином сликом и тако је Кића добио нови дом. Наш :)
Зове се Кића. То нам је сам рекао. Аха, зна да говори. Мало, али надрндано! Он се, знате, свађа. Зове сам себе да дође, а он одсечно и помало безобразно каже: "Нећу!" А онда гласно, најгласније што можете да замислите скичи, цврчи, арлауче, запомаже. Не знам шта то на његовом језику значи, али ценим да није добро. Мада зна и да се мази. Гори је од две мачке и пса одједном. Намести главу, искриви врат тако да изгледа као да ће се сваког часа одвојити од тела и чешкање може да почне. И могао би он тако цео дан. И ево баш сад, док пишем он се дере и дере, тако да баш и не чујем сопствене мисли. Кићо, пакуј се, идеш у природу, па се дери врапцима на уво.
Хумус или Хамас како више волите
300гр леблебија
2 кашике тахинија (сусамове пасте)
со
4 кашике маслиновог уља
сок једног лимуна
сусам
1-2 чена белог лука
Леблебије потопите у воду и оставите их да стоје целу ноћ. Ујутру их процедите, ставите у шерпу, налијте чистом водом и кувајте 30-45мин. Скуване леблебије процедите, али изнад неке посуде, тако да вам остане бар шоља воде у којој су се кувале. Ту воду додаваћете касније и тако регулисати густину хумуса.
Леблебије, тахини, бели лук и со ставите у блендер и укључите да се полако мељу. Додавати сок од лимуна и маслиново уље. Сусам препржите пре него што га додате у хумус, јер ћете тако добити на укусу. Тек тада додајте мало по мало воде у којој су се леблебије кувале. Када сте задовољни густином хумуса (а мени је најлепши када није много густ), пребаците хумус у посуду у којој ћете га чувати, а преко њега сипајте још мало маслиновог уља.
Правила сам хумус разних укуса. Пистаћи, кикирики, паприка, разне семенке, али увек сам се враћала овом укусу као оном којег најбрже поједемо. Зато сам са вама и поделила баш овај укус, а на вама је да га надоградите, промените и прилагодите својим жељама.
П.С. Кића је напољу, срећно скичи са птичицама са бора!
Koliko moze da stoji?
ОдговориИзбришиDo sedam dana (mada u praksi traje krace :))
ОдговориИзбриши