понедељак, 24. фебруар 2014.

Зубић (Bagels)

На зубе обраћамо или превише или премало пажње. Први израсте до прве године живота, а за њим брже или спорије "излазе" и сви остали. Док их не добијемо, нисмо способни да једемо тврду храну. Њима грицкамо, жваћемо, кидамо, мељемо храну. Они нам помажу да у храни потпуно уживамо. Оно што је чињеница је да нам требају цео живот. Око шесте године почињемо да их мењамо. Испадају млечни, а на њихово место долазе стални зуби. Тада смо крезави, зуби који израстају изгледају превелико, па више личимо на Душка Дугоушка него на људско биће. Неки имају лепе, беле, уредно у вилицу сложене зубе. Моји су криви, нагужвани. Дијагноза - мала вилица, велики зуби и лења власница истих коју је мрзело да носи протезу, па је покушај исправљања зуба завршио "случајним" ломљењем тада прескупог апарата. Зато ја сада немам леп осмех, али жваћем све у 16 :)
И зашто ја вама сад ово говорим? Па зато што сам узбуђена. До неба сам узбуђена. Други пут у животу испашће ми први зуб!!! :) Мој мали дечак остаће без млечног зуба. За сада се клима стидљиво и сасвим случајно смо га открили. Он није знао да ли да се радује или да плаче, јер већ пола године причамо причу о замени зуба, а он упорно одбија да допусти да му зуби испадну, јер их "редовно перем и лепи су ми и здрави!" Он није знао да ли да се радује или да плаче, а ја сам се смејала иако ми се плакало, јер сам до бесвести на њега осетљива и јер мој мали дечак више није тако мали.    

Бејглс (Bаgels)

300мл воде
1 квасац
2 кашике смеђег шећера
3 кашичице соли
око 500гр брашна

За кување бејглса треба вам лонац кључале воде и кашика шећера.

Глазура:

беланце
1 кашика воде
сусам

Тесто замесите меко, али не треба да се лепи за руке и подлогу (због тога је количина брашна промењива). Месити ручно 10мин, па га оставити да нарасте 1 сат.


После сат времена тесто поделити на 8 делова, од којих правите лоптице које ћете оставити да одмарају 2-3мин, а онда их лагано притисните длановима, да постану пљоснате.


Сада је време да ставите воду са шећером да проври и направите рупе кроз средину сваке лепиње.


Један по један бејгл кувајте 30 секунди са једне и 30 секунди са друге стране. Из кључале воде вадите их на папир за печење, премажите глазуром и поспите сусамом.


Бејглсе пеците 25мин, на температури од 200 степени.


Једу се топли, пресечени по ширини и намазани крем сиром, кајмаком или слатким варијацијама. Ово је основни рецепт за бејглсе, па сам га тако и представила.
Јела сам ја и слатке, са боровницама у тесту, али и слане са качкаваљем наренданим уместо сусама. Све зависи од тога шта вам се у том тренутку једе и како вас служе зуби :)

Нема коментара:

Постави коментар