понедељак, 10. фебруар 2014.

Прође зима! Јупи! (Интегрална пецива)

Сви знају колико сам се радовала зими :р Као и свака мама, санкала сам се, грудвала и направила снешка. И то је то, доста зиме. :)
Сада треба размислити о башти. О свим тим дивним биљкама које треба засадити, расадити, неговати и на крају појести :) Идеја је безброј, семе се већ сакупља, организујем и простор где ћу шта засадити и то ми одузима доста времена. Мада ја волим када немам пуно времена, волим да сам заокупљена лепим и корисним стварима и испуњена када знам да радим праву ствар. Тако од ове године једемо само органско поврће и воће и то из наше баште. Док идеју не спроведем у дело, ја сам у кухињи. Месим хлепчиће за моје дечаке.

Интегрална пецива

интегрално и ражено брашно
квасац
со
кисело млеко
маслац
семенке лана, сунцокрета, бундеве и сусама
млеко и вода (по потреби)

Овај рецепт нема тачне мере, јер не може да се погреши, а све зависи од тога за колико особа правите. Најлакше се прави када одредите колико вам је брашна потребно. За десет хлепчића потребно је 500гр брашна и на ту количину иде једна кисело млеко у чаши. Остали састојци онда иду "од-ока" :)

Уколико користите свеж квасац додајте му мало топлог млека и шећера и сачекајте да "проради", а ако користите квасац у праху, само га додајте брашну. Помешајте брашна са сољу и семенкама, додајте маслац, наравно квасац, па кисело млеко. Млеко и воду додајте уколико вам је тесто превише тврдо. Тесто је потребно месити мало дуже, рецимо 10мин, а затим га добро ушушкајте и пустите да нарасте. Када је тесто нарасло, време је да упалите рерну на 190 степени и да од теста правите лоптице, које ређате у тепсију на папир за печење. Пецива премазати млеком и посути сусамом и сачекати да се рерна угреје. Пећи их 20мин или док не порумене, а затим извадити, попрскати их са мало воде и покрити крпом на 10мин да омекшају.


Пријатно!

2 коментара: