четвртак, 20. фебруар 2014.

Главобоља! (Крокети са туном + Торта шаргарепа)

Да ли вам се некад десило да вам баба каже: "Боли ме (па сад већ како чија баба - нога, рука, леђа)...., мењаће се време"? Допустите ми да данас будем ваша баба :)
Глава ми се растапа од бола, али ја га успешно игноришем. И пишем и читам и свашта сам правила за јело, неће стати све у један пост. И на крају ће престати да боли.
А тако је сиво и тмурно цео дан, да човек пожели да је на другом континенту. Тешим се тиме да и они са других континената понекад пожеле да су на нашем :) Барем се надам!
Ево, сада чујем кишу у олуцима. То је то, можете ме звати "Баба"! :)
Данас ћу вам "спремати" два јела. Слано, омиљено јело мог малог дечака и слатко, једно време омиљено мог малог брата! Имала сам идеју да мали брат сврати на слатко, али је идеја пропала :( Ако читаш ово, а знам да читаш, не секирај се, реприза торте је у суботу!

Али прво да попијемо чај! Нана за дечака, а за маму Rooibos. Живели!

                                                                 Veni, vidi, vici!

 Крокети са туном

3 кромпира средње величине
туна из конзерве
со
2 кашике гриза
јаје
презле
уље за пржење

Обарите кромпир и изгњечите га виљушком. Додајте туну (уље из туне баците), со и гриз.


Све добро умешајте и правите куглице.


Ваљајте их у умућено јаје и презле, па их пржите на мало уља.


Окрећите их са две виљушке, док не порумене са свих страна, па их вадите на убрус да упије вишак и сервирајте.


 Торта од шаргарепе као мафини од шаргарепе

Тесто:

125гр путера
125гр смеђег шећера
3 јаја
кора поморанџе
сок од пола поморанџе
85гр брашна
1/2 прашка за пециво
50гр млевених бадема
50гр млевених ораха
1/2 кашике цимета
мало ренданог ђумбира
125гр рендане шаргарепе

Глазура:

50гр маскарпонеа
100гр киселе павлаке
45гр шећера у праху
сок и кора једног лимуна


Путер, шећер и жуманца умутити, па додати ђумбир, кору и сок поморанџе. Умешати шаргарепу, млевене бадеме и орахе, брашно, цимет и прашак за пециво. Беланца умутити и додати на крају. Пећи 20мин на 180 степени.


Прохлађено премазати глазуром.


Волела бих да могу да вам опишем овај мирис. Ђумбир и цимет, поморанџе и лимун. Појела сам два пре него што су се охладили :)


Ја сам направила овај пут мафине уместо торте, па сам и меру преполовила, а и нисам желела да глазура буде дебела, па сам је нанела четкицом. Од пола мере добила сам 10 великих мафина. Сасвим довољно, кад већ немамо госте!



Нема коментара:

Постави коментар