уторак, 25. фебруар 2014.

Реприза торте! (Cheese cake)

Био је брат! :) И торта за брата! Јер му је био рођендан и јер га волим много, много!
А два дана пре тога седела сам и размишљала: "Зашто опет да правим торту са шаргарепом, можда му се више допадне нешто друго?!" И вођена том мишљу, отворим фрижидер, а и замрзивач, замесим, умешам, прокувам и ТАААДААА, готов Cheese cake!
Пошаљем малом брату поруку у стилу: "Шта још, осим торте, желиш да направим?", на шта он одговори: "Ма ништа више, ја само о шаргарепи размишљам!" Е дошло ми је да ишамарам ону себе која је рекла "прави нешто друго"! Па добро, Марина, зашто си се предомислила у последњем тренутку? Зашто ниси направила опет торту од шаргарепе? И шта ћу сад? Најмањи је проблем направити торту поново, али ко да поједе оволику торту са сиром и још торту са шаргарепом? А онда ми је засветлело изнад главе! Имам још једну тортицу од шаргарепе у фрижидеру! Њу ћу да сакријем иза тегле са ајваром, да је неко не смаже, а направићу још нешто брзо да се искупим због грешке :) И када је ушао, са врата сам му у руке дала торту од шаргарепе, а онда смо појели и све остало! Чини ми се да сам успела да се искупим!

Cheese cake

"кора":

300гр млевеног кекса (ја обично користим плазму)
125гр путера
мало млека

сирни фил:

400 мл слатке павлаке
пола киселе павлаке
450гр несланог сира (може маскарпоне, али ће послужити и онај безукусни, безмасни Ела сир)
100гр шећера
2 кесице желатина

воћни фил:

600-700гр воћа (јагоде, малине, шумско воће)
100гр шећера
2 кесице желатина

Путер се добро умути и у њега дода млевени кекс. Млеко додајете мало по мало, тачну меру не знам, али "тесто" не треба да буде као песак и да се распада, а и не треба да буде гњецаво и лепи се за прсте. Најбоље је месити га рукама, тако ћете најлакше оценити. Дакле, када није више као мокри песак, довољно сте ставили млека. Сада је време да смесу распоредите и плех. Ово је смеса довољна за округли плех пречника 26цм, да можете да се оријентишете. Плех мора да буде дубок да би могла да стану и оба фила преко.

Фил 1 - Слатку павлаку умутити и полако додавати прво киселу павлаку, па затим сир. Када смесу добро умутите време је да припремите желатин по упутству са кесице. Најбоље је да то радите у џезви, јер стегнути желатин морате ставити на ринглу да би се истопио. Тако истопљен додајте га сиру и добро умешајте. Фил се одмах премазује преко коре.

Фил 2 - Правите одмах пошто сте завршили са филом бр. 1. Када се извештите правићете као и ја све у исто време :) Није тешко, верујте! Воће ставите у шерпу, па преко њега поспите шећер. Уколико користите киселије воће додајте већу количину шећера и обрнуто. Воће са шећером мора да проври, а да би вам се воће распало користите гњечилицу за кромпир или миксер. И воћном филу додаћете два већ припремљена и отопљена желатина, и тако врућег га прелити преко фила од сира.

И то је то! Мора да се охлади да би филови постали чвршћи, тако да га увек припремајте "ујутру за увече", никако пред долазак гостију. Лако се спрема, још се лакше поједе, а укус је .... фантазија! Док не направите мораћете да ми верујете на реч!


Слатка мала изврнута торто...!


Само кашичица фали :)

А сада нешто за искупљење :) Равуците лиснато тесто оклагијом преко шаке семенки сунцокрета. На тесто поспите рендани пармезан да вам се не би лепило за оклагију. Дебљина теста би требало да буде 3-5мм. Оштрим ножем сеците тесто на траке, тако да добијете пуно дугих штапића, које ћете увртати као спиралу и слагати на папир за печење. Пеците их на 220 степени док не порумене :)


Пријатно!!!


Нема коментара:

Постави коментар