Мало због овог блога, а више због тога што волимо да једемо, слано и слатко и свашта још (да не кажем да не бирамо), а што се за све више упакованих ствари испоставља да нису баш оно што на кутији пише (или још горе, да јесу оно што на кутији пише, али нажалост малим словима, па то често и прескочимо или не разумемо), ја сам развила систем прављења слаткиша када год претходни осветли дно кутије или плеха.
Мали је број оних који не воле слаткише. Питање је само "који укус преферирате?" Чоколада, ванила, карамела, јагоде, шумско воће, сезонско воће, лешници, бадеми, ораси или нека егзотика?
Понудила сам две опције - Торта са шаргарепом или Tres Leches?
Мали човек рекао је "Три млека". Не брините, правићу ја и торту са шаргарепом ускоро :)
"Три млека" пробали смо на територији Америчких држава. Слатко, хладно, најприближније нашем коху, али опет и различито. Са освежавајућим лимуном и три врсте млека, идеално после ручка (идеално и после доручка, вечере, ужине. Идеално и онако успут, уз кафу или без кафе. Ма идеалан скроз), јер је лаган, па нећете имати осећај да сте јели "камење". Ако волите такве слаткише, ово је колач за вас. Право из Мексика, за ваше уживање,
Tres Leches
за бисквит:
1 шоља брашна
1 кашичица прашка за пециво
1/2 соли
70гр маслаца
1/2 шоље шећера
рендана кора лимуна
2 јаја
1 кашичица екстрата ваниле
1 шоља млека
(када кажем шоља, мислим на шољу која има запремину од 250мл)
за прелив:
2/3 шоље кондензованог млека
80мл слатке павлаке
125мл млека
1/2 кашичице екстрата ваниле
Уколико немате где да купите кондензовано млеко или можда више волите укус домаћег, ево рецепта. Ово је количина која ће вам бити довољна да два пута направите овај фантастичан колач. Само га спакујте у теглицу и ставите у фрижидер.
Кондензовано млеко
100гр шећера
1/2дл воде
25гр маслаца
1дл слатке павлаке
8 кашика млека у праху
Шећер и воду ставити у шерпицу и пустити да проври. Када се шећер истопи, склоните са ватре и сипајте у мултипрактик. Упалите мултипрактик и одмах додајте маслац који ће се брзо отопити у топлом шећеру, а затим слатку павлаку. Млеко у праху додајте једну по једну кашику, да вам се не би појавиле грудвице. Тако умешано, спремно је за коришћење.
А сада да се вратимо на колач.
Умешајте маслац и шећер за бисквит, па додајте јаја и рендану кору лимуна. Ја у другој чинији унапред измерим и помешам све суве састојке, јер је лакше кад једном почнете да правите бисквит, да не морате да се заустављате да бисте измерили састојке. Млеко додајте на крају.
У плех добро подмазан маслацем налијте смесу за бисквит и пеците на 180 степени 12-15 минута, док не порумени и одлепи се од ивица. Колач може да се прави и у плеху за мафине (то је онај са 12 калупа, мера је довољна за тај плех). Када је тесто печено оставимо га да се охлади и припремимо прелив.
Помешајте три врсте млека и екстрат ваниле и са пола смесе прелијте колач или колачиће. Тесто пре преливања избушите вињушком. Оставити на сат-два у фрижидер, да колач упије млеко, а затим прелијте остатком смесе. Најбоље је да одолите искушењу и оставите колач преко ноћи у фрижидеру, а сутра да се препустите уживању и укусима три врсте млека. Ако вам ово није довољно млека или чекате неке специјалне госте, сервиран колач можете украсити умућеном слатком павлаком, свежим или кандираним воћем. Мени је добар и овако :)
Мој мали човек једва чека да се врати из вртића! Усрећите и ви људе које волите!
Мали је број оних који не воле слаткише. Питање је само "који укус преферирате?" Чоколада, ванила, карамела, јагоде, шумско воће, сезонско воће, лешници, бадеми, ораси или нека егзотика?
Понудила сам две опције - Торта са шаргарепом или Tres Leches?
Мали човек рекао је "Три млека". Не брините, правићу ја и торту са шаргарепом ускоро :)
"Три млека" пробали смо на територији Америчких држава. Слатко, хладно, најприближније нашем коху, али опет и различито. Са освежавајућим лимуном и три врсте млека, идеално после ручка (идеално и после доручка, вечере, ужине. Идеално и онако успут, уз кафу или без кафе. Ма идеалан скроз), јер је лаган, па нећете имати осећај да сте јели "камење". Ако волите такве слаткише, ово је колач за вас. Право из Мексика, за ваше уживање,
Tres Leches
за бисквит:
1 шоља брашна
1 кашичица прашка за пециво
1/2 соли
70гр маслаца
1/2 шоље шећера
рендана кора лимуна
2 јаја
1 кашичица екстрата ваниле
1 шоља млека
(када кажем шоља, мислим на шољу која има запремину од 250мл)
за прелив:
2/3 шоље кондензованог млека
80мл слатке павлаке
125мл млека
1/2 кашичице екстрата ваниле
Уколико немате где да купите кондензовано млеко или можда више волите укус домаћег, ево рецепта. Ово је количина која ће вам бити довољна да два пута направите овај фантастичан колач. Само га спакујте у теглицу и ставите у фрижидер.
Кондензовано млеко
100гр шећера
1/2дл воде
25гр маслаца
1дл слатке павлаке
8 кашика млека у праху
Шећер и воду ставити у шерпицу и пустити да проври. Када се шећер истопи, склоните са ватре и сипајте у мултипрактик. Упалите мултипрактик и одмах додајте маслац који ће се брзо отопити у топлом шећеру, а затим слатку павлаку. Млеко у праху додајте једну по једну кашику, да вам се не би појавиле грудвице. Тако умешано, спремно је за коришћење.
А сада да се вратимо на колач.
Умешајте маслац и шећер за бисквит, па додајте јаја и рендану кору лимуна. Ја у другој чинији унапред измерим и помешам све суве састојке, јер је лакше кад једном почнете да правите бисквит, да не морате да се заустављате да бисте измерили састојке. Млеко додајте на крају.
У плех добро подмазан маслацем налијте смесу за бисквит и пеците на 180 степени 12-15 минута, док не порумени и одлепи се од ивица. Колач може да се прави и у плеху за мафине (то је онај са 12 калупа, мера је довољна за тај плех). Када је тесто печено оставимо га да се охлади и припремимо прелив.
Помешајте три врсте млека и екстрат ваниле и са пола смесе прелијте колач или колачиће. Тесто пре преливања избушите вињушком. Оставити на сат-два у фрижидер, да колач упије млеко, а затим прелијте остатком смесе. Најбоље је да одолите искушењу и оставите колач преко ноћи у фрижидеру, а сутра да се препустите уживању и укусима три врсте млека. Ако вам ово није довољно млека или чекате неке специјалне госте, сервиран колач можете украсити умућеном слатком павлаком, свежим или кандираним воћем. Мени је добар и овако :)
Мој мали човек једва чека да се врати из вртића! Усрећите и ви људе које волите!
Нема коментара:
Постави коментар