Време је за здраве и брзе залогаје. Претерала сам са чоколадом. Иако је обожавам, не смем јој дозволити да постане звезда блога. И мада се она гура, лакта, гази преко свих, па и преко мене да зађе у ове редове, ових дана направићу одмор од ње. На крају крајева једемо ми и друге ствари, здравије, хранљивије, а те чоколадне нам дођу више као ужина :) У то име, предност дајем зеленишу.
Ових дана пијаце су пуне овог поврћа, мада иако га има свуда ретко ко га једе. Понеки чак и не знају шта је, како се једе, да ли се кува, каквог је укуса. Зато сам ја ту! Да вам представим, приближим и проводаџишем вашој кухињи - сремуш!
Lат. Allium ursinum, медвеђи лук или дивљи бели лук, како га још зову, има фантастичан мирис и тако добар љуткасто лукичасти укус. Огромна количина витамина Ц је можда оно што ће вас привући овој биљци, али укус је оно због чега ћете је сваког пролећа желети на свом тањиру. О томе за шта је све добра, шта све подиже, а шта снижава, мораћете да гуглате, а ја ћу вам дати пар једноставних рецепата.
Песто од сремуша
150гр семена сунцокрета
око 70 гр сремуша (шака и по рецимо)
1дл маслиновог уља
кора лимуна
комад свежег ђумбира
Сремуш оперете и просушите у убрусу или крпи, па га исечете на резанце и убаците у блендер. Додате семенке, уље, кору лимуна и ђумбир ољуштен и исечен на комаде. Блендирате док не добијете густи песто, који у стакленим теглицама чувате у фрижидеру.
Тестенини даје изузетан укус, али и изглед.
Песто можете мазати и на хлеб.
Омлет са сремушем
јаја
со
сремуш
Јаја посолити, умутити и излити у топао тигањ. Преко јаја посути шаку насеченог сремуша и мешати док јаја не буду печена.
Салата од сремуша
сремуш
рукола
млади сир
кротони
со
бибер
балзамико сирће
уље од бундеве
Сремуш и руколу оперите, просушите и исеците на траке. Одозго ставити сир исечен на коцке и кротоне, па зачинити. Ова салата идеалан је доручак.
А њена сестра, салата од сремуша и руколе, балзамико сирћета и уља, соли и бибера, одлично ће се слагати уз свако јело
Живело пролеће!!!
Ових дана пијаце су пуне овог поврћа, мада иако га има свуда ретко ко га једе. Понеки чак и не знају шта је, како се једе, да ли се кува, каквог је укуса. Зато сам ја ту! Да вам представим, приближим и проводаџишем вашој кухињи - сремуш!
Lат. Allium ursinum, медвеђи лук или дивљи бели лук, како га још зову, има фантастичан мирис и тако добар љуткасто лукичасти укус. Огромна количина витамина Ц је можда оно што ће вас привући овој биљци, али укус је оно због чега ћете је сваког пролећа желети на свом тањиру. О томе за шта је све добра, шта све подиже, а шта снижава, мораћете да гуглате, а ја ћу вам дати пар једноставних рецепата.
Песто од сремуша
150гр семена сунцокрета
око 70 гр сремуша (шака и по рецимо)
1дл маслиновог уља
кора лимуна
комад свежег ђумбира
Сремуш оперете и просушите у убрусу или крпи, па га исечете на резанце и убаците у блендер. Додате семенке, уље, кору лимуна и ђумбир ољуштен и исечен на комаде. Блендирате док не добијете густи песто, који у стакленим теглицама чувате у фрижидеру.
Тестенини даје изузетан укус, али и изглед.
Песто можете мазати и на хлеб.
Омлет са сремушем
јаја
со
сремуш
Јаја посолити, умутити и излити у топао тигањ. Преко јаја посути шаку насеченог сремуша и мешати док јаја не буду печена.
Салата од сремуша
сремуш
рукола
млади сир
кротони
со
бибер
балзамико сирће
уље од бундеве
Сремуш и руколу оперите, просушите и исеците на траке. Одозго ставити сир исечен на коцке и кротоне, па зачинити. Ова салата идеалан је доручак.
А њена сестра, салата од сремуша и руколе, балзамико сирћета и уља, соли и бибера, одлично ће се слагати уз свако јело
Живело пролеће!!!
Isprobala sam recept i evo jos uvek zvaćem zalogaj od 4.parčeta namazanog sa ovim fantastičnim pestom!!!! Ne znam kako da se suzdržim da ne namežem i 5. .... :)
ОдговориИзбришиDefinitivno sutra pravim sa pastom...... mislim ako ostene nešto u tegli :)))
ОдговориИзбришиХвала, хвала! Следећи пут, значи, правиш дуплу дозу :*
ОдговориИзбриши