среда, 19. март 2014.

Мале ствари (Крекери са маком)

Да ме је неко пре десетак година питао имам ли жеље, воље и уопште интересовања да садим поврће и чупкам траву из истог, рекла бих му да нема те силе која би ме натерала. Још да ми је рекао да ћу то радити и у томе уживати, "смиривати живце" или "одмарати мозак", помислила бих да је човек одлепио. Међутим, иако би тада деловао ненормалан, тај човек би био у праву! То, претпостављам, иде са годинама. Или животом, како хоћете.
Зимус ми је мисли преокупирало то шта ћу све посадити и где све то разместити, које биљке се саде једна до друге, а које никако не би смеле да буду прве комшије. Као и људи, и неке биљке се не подносе када су близу :)
Са лепим временом уследила је потражња семена. Органског или бар не генетски модификованог, нетретираног разноразним отровима. Поручила сам и чекала. Нестрпљива да видим све те замотуљке који ће постати праве працате биљке, односно права правцата храна :) И тако чекајући, ја сам им већ на папиру одредила пријатеље и комшије, а данас су се семенке поносно уселиле у своје домове. Не све. Само оне које су биле брзе, спаковале се прве и стигле на моју адресу. Сада се башкаре једне до других рукола, паштрнак, шаргарепа, першун и цвекла. Свиђа ми се да мислим да им је угодно и да већ размишљају о томе да се по свом новом дому шире и расту. Тако ће мала семена постати велике биљке, а мале ствари као што је остављање семенке у топлу земљу постају велика и јако важна ствар. Кад тад у животу!

Крекери са маком

200гр брашна
1/2 кашичице соли
30 путера
3 кашике киселог млека
3 кашике мака у зрну
мало бибера
125мл слатке павлаке (нешто иде у тесто, а део остаје за премазивање)

Све састојке осим слатке павлаке умесити и додавати мало по мало слатке павлаке, док се не добије глатко тесто. Остатак слатке павлаке одложити да чека премазивање. Развући тесто оклагијом на милиметар, два дебљине.


Премазати слатком павлаком и посути со одозго. Тесто затим сећи оштрим ножем на квадрате и слагати на папир за печење.


Рерну загрејте на 170 степени, па крекере пеците 20 минута. У нашој кући добро иду уз пиво и разговор :)




Нема коментара:

Постави коментар