Уф.... прошло је мнооооого од последњег поста. Извините! (треп-треп) Али знате како је... једнога дана тест за утврђивање трудноће покаже - позитивно! Гледаш, не верујеш! Па урадиш још један тест, па ти и то буде мало, па одеш и извадиш крв да и они у лабораторији виде :) И сви те ти резултати гледају са стола, лепо сложени, један до другог и смејуље ти се. Све вичу: "Нови живот, нови живот!!!" А и ти гледаш њих и не знаш да ли да се радујеш или почнеш да паничиш. Надала сам се том резултату. Искрено, надала сам му се толико пута и исто толико пута била разочарана што је изостао. А сада, одједном, испред мене три теста и сви кажу исто: "Имаћемо бебу!"
Не треба да објашњавам те помешане емоције, срећу и страх, јер, забога, ја сам имала бебу пре шест година, хоћу ли се снаћи? Пелене, храњење, устајање ноћу, па у круг. Како је узети, како је спустити, да ли ћу се сетити свега, ??? ваљда је то слично оној причи о вожњи бицикла и томе када једном научиш, никад не заборављаш. Онда су кренули разноразни тестови, прегледи, ултразвукови, чекаонице, а са њима поспаност, мучнине, гађење, умор, све у свему, потпуно одсуство снаге :) А кад немам снаге, ја у кухињу не улазим :) А када ме нема у кухињи, нема ме на блогу. Да ме не схватите погрешно, јели смо ми, морали смо, знате "за двоје" :D али боље да не знате шта и када :) Било је лето, а лети сладоледи, мммммм, па лубенице и диње, па боровнице и брескве.
Онда је прошло лето, стигла јесен, упознали смо се са бебом на најлепши могући начин и сад када је беба одлучила да ми да мало времена да седнем и за тастатуру, могу да наставим где сам стала. И јесте као вожња бицикла :) Све научено се вратило и брже него што сам могла да претпоставим. Надам се да се не љутите на мене што ме није дуго било. А ако се љутите, ево да пробам да се искупим, са чак два рецепта, за два дивна теста, један хлеб и једну погачу. Уживајте!
Једноставан, мирисни хлеб
250мл минералне воде
кесица квасца
2 кашичице шећера
1,5 кашичица соли
4,5 кашике уља
500гр брашна
Минералну воду угрејте и у њој размутите шећер и квасац. У посуду измерите брашно, додајте со, и помешајте са брашном. У брашну направите удубљење и све остале састојке сипајте без одређеног реда. За почетак мешајте варјачом, па када сте све колико толико сјединили, одложите варјачи и засучите рукаве. Време је за мало добре вежбе. Месите тесто у посуди, па га изручите на равну површину и месите док не добијете глатко, уједначено тесто. Сада је време да се тесто врати у посуду и покрије сувом крпом, па остави негде на топлом месту да удвостручи своју величину.
Тесто пре
Тесто после
Премесите тесто још једном и пребаците га у плех у коме ћете га пећи. И сада је потребно оставити га да нарасте, да вам хлеб не би личио на циглу, као што се мени десило када сам почињала да пливам у кулинарским водама (мада сам се више давила, него што сам пливала).
Количина теста пре
Количина теста после пола сата на топлом месту
Још ако имате кухињске маказе, направите ове лепе урезе, па ће се хлеб лакше сећи, а корица бити... Па, морате пробати, не могу све да дочарам. А као шлаг на торту, не могу да пронађем фотографију печеног и исеченог хлеба. Хм, опет се она беба коју сам родила пре шест година играла са мојим телефоном. Пробајте да ми верујете на реч, хлеб је ФАНТАСТИЧАН!!! Пеците га на 200степени око 45 минута!
Погача у облику цвета
100мл воде
кесица квасца
кашичица шећера
И као у рецепту за хлеб и овде треба загрејати воду и у њој размутити шећер и квасац. Притом водите рачуна, вода не сме бити претопла, квасац воли млаку воду.
Око 700гр брашна
1 кашика соли
1 кашика шећера
1 чаша јогурта (или једноставно купите јогурт у чаши :) )
2кашике уља
1јаје
125гр путера
У посуду ставите 500гр брашна, направите удубљење у центру и ставите све остале састојке, па мешајте прво варјачом, а потом и руком. У већ умешено додајте мало по мало брашна које сте одвојили са стране, а тесто је добро када постане глатко и престане да вам се лепи за руку. Ја волим да сада тесто пребацим на равну површину и добро га умесим. Има то неке везе са ослобађањем глутена, али и прозрачношћу касније печеног теста. Када је тесто добро умешено ножем га поделите на осам једнаких делова, па сваки део премесите тако да добијете лоптице теста. Сада почињете да стварате магију :) Сваку лоптицу растањите оклагијом танко, што тање, па добијену палачинку од теста премажите кашиком путера.
Палачинке слажите једну на другу, (сваку развучену палачинку премажите путером осим последње) док на крају не добијете торту од теста :)
Овако то изгледа у мојој изведби
Сада је време да ову торту развученог теста, претворите у танки правоугаоник који ћете намазати путером такође.
Када сте добили правоугаоник или нешто што на њега бар личи (као у мом случају), замотајте га у ролат. Ролат ћете оштрим ножем исећи на осам једнаких делова, као што слика испод покушава да вам дочара.
Сада је време да сложите цвет, али тако да између ових ролата оставите мало места, јер је ово тренутак када ово тесто треба да пустите да нарасте, али пре него што га оставите на топлом премажите сваки ролат умућеним јајетом (то није оно јаје из рецепта, већ додатно :) ) и поспите сусамом.
Сложено
Премазано и посуто
Када је тесто нарасло толико да су се шупљине међу ролатима скоро потпун попуниле време ја да погачу испечете. Рерна треба да је загрејана на 200степени, а погачу пеците око 45мин, можда који минут више.
Остало је само да вам кажем "Пријатно!" До новог поста!
Не треба да објашњавам те помешане емоције, срећу и страх, јер, забога, ја сам имала бебу пре шест година, хоћу ли се снаћи? Пелене, храњење, устајање ноћу, па у круг. Како је узети, како је спустити, да ли ћу се сетити свега, ??? ваљда је то слично оној причи о вожњи бицикла и томе када једном научиш, никад не заборављаш. Онда су кренули разноразни тестови, прегледи, ултразвукови, чекаонице, а са њима поспаност, мучнине, гађење, умор, све у свему, потпуно одсуство снаге :) А кад немам снаге, ја у кухињу не улазим :) А када ме нема у кухињи, нема ме на блогу. Да ме не схватите погрешно, јели смо ми, морали смо, знате "за двоје" :D али боље да не знате шта и када :) Било је лето, а лети сладоледи, мммммм, па лубенице и диње, па боровнице и брескве.
Онда је прошло лето, стигла јесен, упознали смо се са бебом на најлепши могући начин и сад када је беба одлучила да ми да мало времена да седнем и за тастатуру, могу да наставим где сам стала. И јесте као вожња бицикла :) Све научено се вратило и брже него што сам могла да претпоставим. Надам се да се не љутите на мене што ме није дуго било. А ако се љутите, ево да пробам да се искупим, са чак два рецепта, за два дивна теста, један хлеб и једну погачу. Уживајте!
Једноставан, мирисни хлеб
250мл минералне воде
2 кашичице шећера
1,5 кашичица соли
4,5 кашике уља
500гр брашна
Минералну воду угрејте и у њој размутите шећер и квасац. У посуду измерите брашно, додајте со, и помешајте са брашном. У брашну направите удубљење и све остале састојке сипајте без одређеног реда. За почетак мешајте варјачом, па када сте све колико толико сјединили, одложите варјачи и засучите рукаве. Време је за мало добре вежбе. Месите тесто у посуди, па га изручите на равну површину и месите док не добијете глатко, уједначено тесто. Сада је време да се тесто врати у посуду и покрије сувом крпом, па остави негде на топлом месту да удвостручи своју величину.
Тесто пре
Тесто после
Премесите тесто још једном и пребаците га у плех у коме ћете га пећи. И сада је потребно оставити га да нарасте, да вам хлеб не би личио на циглу, као што се мени десило када сам почињала да пливам у кулинарским водама (мада сам се више давила, него што сам пливала).
Количина теста пре
Количина теста после пола сата на топлом месту
Још ако имате кухињске маказе, направите ове лепе урезе, па ће се хлеб лакше сећи, а корица бити... Па, морате пробати, не могу све да дочарам. А као шлаг на торту, не могу да пронађем фотографију печеног и исеченог хлеба. Хм, опет се она беба коју сам родила пре шест година играла са мојим телефоном. Пробајте да ми верујете на реч, хлеб је ФАНТАСТИЧАН!!! Пеците га на 200степени око 45 минута!
Погача у облику цвета
100мл воде
кесица квасца
кашичица шећера
И као у рецепту за хлеб и овде треба загрејати воду и у њој размутити шећер и квасац. Притом водите рачуна, вода не сме бити претопла, квасац воли млаку воду.
Око 700гр брашна
1 кашика соли
1 кашика шећера
1 чаша јогурта (или једноставно купите јогурт у чаши :) )
2кашике уља
1јаје
125гр путера
У посуду ставите 500гр брашна, направите удубљење у центру и ставите све остале састојке, па мешајте прво варјачом, а потом и руком. У већ умешено додајте мало по мало брашна које сте одвојили са стране, а тесто је добро када постане глатко и престане да вам се лепи за руку. Ја волим да сада тесто пребацим на равну површину и добро га умесим. Има то неке везе са ослобађањем глутена, али и прозрачношћу касније печеног теста. Када је тесто добро умешено ножем га поделите на осам једнаких делова, па сваки део премесите тако да добијете лоптице теста. Сада почињете да стварате магију :) Сваку лоптицу растањите оклагијом танко, што тање, па добијену палачинку од теста премажите кашиком путера.
Палачинке слажите једну на другу, (сваку развучену палачинку премажите путером осим последње) док на крају не добијете торту од теста :)
Овако то изгледа у мојој изведби
Сада је време да ову торту развученог теста, претворите у танки правоугаоник који ћете намазати путером такође.
Када сте добили правоугаоник или нешто што на њега бар личи (као у мом случају), замотајте га у ролат. Ролат ћете оштрим ножем исећи на осам једнаких делова, као што слика испод покушава да вам дочара.
Сада је време да сложите цвет, али тако да између ових ролата оставите мало места, јер је ово тренутак када ово тесто треба да пустите да нарасте, али пре него што га оставите на топлом премажите сваки ролат умућеним јајетом (то није оно јаје из рецепта, већ додатно :) ) и поспите сусамом.
Сложено
Премазано и посуто
Када је тесто нарасло толико да су се шупљине међу ролатима скоро потпун попуниле време ја да погачу испечете. Рерна треба да је загрејана на 200степени, а погачу пеците око 45мин, можда који минут више.
Остало је само да вам кажем "Пријатно!" До новог поста!
Нема коментара:
Постави коментар