уторак, 10. март 2015.

У ишчекивању пролећа (Њоке са пилетином и моцарелом)

Јуче је сунце одлучило да буде зубато. На први поглед дивно (и то онај кроз прозор), а на други поглед ледени ветар, који ме је отерао у кућу пре него што сам и помислила да изађем напоље. Ок, смеће сам морала избацити, али мислим да се моја брзина опасно приближила брзини светлости на релацији кућа-канта-кућа. Данас за промену, сунчано и топло. Добро не баш топло, али свакако топлије, чак толико да сам измилела напоље са бебом. Дисале смо дубоко и она и ја. Нема више зиме у ваздуху. Не мирише на хладно и на снег. Мирише на буђење.
Дефинитивно једва чекам пролеће. И лето, да се не лажемо, али пролеће, романтично и у свој својој бујности, ма не смем ни почети да описујем. Већ сам видела себе са шољом чаја, седим на једној столици, ноге на другој, беба спава у колицима. Идила. У ишчекивању тих, савршених дана, спремите њоке са пилетином и моцарелом, а ја одох да ручам... време је.

Њоке са пилетином и моцарелом

паковање њока

главица црног лука
бело месо
кувани парадајз
бибер
со
першун
босиљак
паковање моцареле


 На маслиновом уљу издинстајте лук. Не мора да буде ситно сецкан, може и овако на кришке.


Месо исеците на коцке  и убаците у шерпу када је лук већ издинстан.


Када месо више нема розе, већ белу боју, додајте парадајз, бибер, со, першун и босиљак. Најбоље је, наравно, додати свеже зачинско биље, али у недостатку свежег, и сушено је одлично :)


Промешајте и склоните са ватре када проври. Тачну количину парадајза не знам да вам кажем, отприлике око 0,5л или сипајте све док не "удавите" месо. Имајте на уму да ћете додати и њоке, а и касније ће вишак течности да се укрчка у рерни.


Сада је време да скувате њоке. На паковању ће писати да их ставите у проврелу воду и кувате око 5мин од тренутка када испливају на површину, али како ћете их убацити у месо са парадајзом, довољно је да само испливају. Тада их процедите и додајте месу. Промешајте добро и пребаците у ватросталну.


Загрејте рерну на 190 степени и запеците њоке око 15мин. Искључите рерну и на врх ставите комаде моцареле.


Затворите рерну и допустите моцарели да се стопи са њокама :)


Најбоље је послужити их одмах, мада се могу и подгрејати. Пријатно!



Нема коментара:

Постави коментар