уторак, 3. март 2015.

Баба Марта (Карамел кекс)

И таман кад је деловало као да се зима (које, да се не лажемо, није ни било) завршила, кад ето најаве за снег. Па како сад снег? Зар не би било финије да сија сунце, да се буде бубице и оно заспало цвеће, да пропевају птичице, а мирис влажне траве преплави собу ујутру кад отворим широм прозоре? Било би, али ћемо морати да сачекамо. Кажу метеоролози "биће ово хладан март". Иако бих волела да греше, тренутно стање је такво да делује да су 100% у праву. И док се беба врти и окреће, у жељи да се што пре пробуди и придружи се мени у свету будних, шаљем вам један топао рецепт, да и ви угрејете овај хладни март.

Карамел кекс

175гр шећера
100мл млека
125гр путера
1 јаје
пола кашичице соде бикарбоне
400-450гр брашна

За почетак, одвојте 75гр шећера и истопите


Шећер ће лагано од оваквог са слике изнад, да се претвара у овај са слике испод.  Најбитније је да не мешате, већ да тресете посуду у којој топите, а ако вам делује да ће шећер загорети, склоните посуду са ватре и лагано промешајте да вам се не би стварале грудвице нерастопљеног шећера око којих се формирао слој карамела.


Када се шећер истопио, додајте млеко и путер и кувајте све док се маса не изједначи, а шећер у потпуности не истопи у овој маси.

 
Остаје да склоните карамел са ватре и уз повремено мешање, сачекате да се охлади.
У охлађено додајте пола кашичице соде бикарбоне, затим оних 100гр шећера које сте претходно добро умутили са јајетом и лагано додајте брашно. Када умесите тесто ставите га у фрижидер на 30минута, да бисте могли лакше да га развучете касније.


Ја сам пробала и дебљу и тању верзију кексића и утисак је да су тањи укуснији. Барем мојим укућанима :) Дакле, ако слушате моју мушку страну фамилије, развуците тесто на 5мм дебљине и вадите модлицама облике својих кексића. Код нас је то изгледало овако:


Рерну загрејте на 200степени, па кексиће пеците 5-7минута. Мирис карамела испуниће вам кухињу, кућу и гарантујем - душу!




Нема коментара:

Постави коментар