уторак, 24. јун 2014.

Добродошло лето! (Переце)

Нисам одавно писала, што не значи да нисмо ништа јели, већ само да је време брзо пролетело, да се много ствари дешавало и овај блог је тако неправедно запостављен. Седнем, наместим фонт, откуцам прву реченицу и онда ме неко или нешто прекине, обавеза, обавезе и ја устанем и скоро па заборавим. Нема места кукању и изговорима, јер време је за переце.

Переце

1 јаје
1/2кг кајмака
60гр путера
1/2 прашка за пециво
1/2 шоље млека
со
брашно по потреби

за премазивање
жуманце, сусам, ким

Кајмак и путер добро умешајте, па додајте јаје и млеко. Посолите и додајте неколико кашика брашна у које сте умешали прашак за пециво. Остатак брашна додајте постепено, да не бисте претерали и добили тврдо тесто, јер тврдо тесто значи и тврде переце, а то не бисте волели да добијете. Тесто је добро када вам се више не лепи за прсте, али сте свесни тога да ћете га посути са мало брашна пре развијања оклагијом. Тако умешено тесто развуците на пола центиметра дебљине и вадите переце (а можда више волите кругове или срца?)


Моја баба, переце је правила по другачијем рецепту, али са истим овим секачем, па сам га ја вратила из пензије. Нисам се покајала, ради као младић :)


У плеху, на папиру за печење, переце слободно ређајте једне до других, јер више расту по вертикали, него по хоризонтали. Премажите их умућеним жуманцетом и поспите сусамом или кимом. Пеците их на 220 степени, док не замиришу дивно и не добију златну боју.


Пријатно!!!

2 коментара: