четвртак, 24. април 2014.

Киша, киша, киша (Дорин хлеб)

Пре немколико дана, моја другарица из средње школе закачила је фотографију на једној друштвеној мрежи. Фотографију која је мирисала на укусно! Диван, рупичасти, зачињени хлеб. Како то код мене обично бива, што је лепо на фотографији сигурно је и укусно, па сам одмах пожелела да га и ја умесим. Дора ми је дала рецепт и до танчина објаснила поступак,па сам чак добила и дозволу да вам овај рецепт поделим са вама! Дакле, рецепт је неизмењен, зато и носи назив Дорин хлеб.

Дорин хлеб

500гр брашна
50мл маслиновог уља
мало млека
квасац
со
млака вода
зачини
маслине

за премаз:

пола јаја
кашика уља
кашика воде
зачини
со
бибер

Уколико користите свеж квасац требаће вам и кашичица шећера.

Измерите брашно, па у њега додајте со и зачине. Ја сам ставила све што и Дора - рузмарин, оригано, босиљак, ким, влашац, а ви можете и да експериментишете. Маслине сам секла на колутове и умешала у брашно (маслина ставите по жељи). Квасац ћете прво растопити у млеку, а затим га додати брашну са маслинама и зачинима. Када сте додали квасац, додајте и уље, па месите лагано уз додавање млаке воде. Тесто треба да буде ретко, као за уштипке, дакле мешајте га кашиком. Када сте тесто умесили поспите га брашном, покријте крпом и оставите да квасац одради посао. Требало би два пута тако да премесите тесто када нарасте, а затим да га истресете на подлогу нежно и од њега направите четири јуфке. Плех поспите брашном, па јуфке ставите тако да када тесто нарасте попуни све празнине у плеху.
Сада треба да умутите премаз од јаја, уља, воде, соли, бибера и свих зачина које сте ставили и у тесто. Премажите јуфке са овом смесом, па маслине пресечене на пола забодите у тесто. Рерну укључите на 200 степени а хлеб оставите да нарасте док се рерна не загреје (отприлике 20минута). Пеците га док не добије дивну златно браонкасту кору. Када је печен, извадите га на решетку да се не потпари. Хрскав, мирисан, добар топао, али и хладан, прсте да полижеш! Хвала Дора!


Нема коментара:

Постави коментар