уторак, 15. април 2014.

Здравље на уста улази (Крем чорба од чичоке)

Јесте ли чули за чичоку? Дивно поврће не тако дивног изгледа! Слично кромпиру, а опет другачије :) Најчешће се спрема као кромпир, кува се и пече и то најбоље у љусци. Може да се једе и свежа уколико је ољуштите и исечете на танке листиће. Тако исечену чичоку можете додати салатама или маринирати у маслиновом уљу, са белим луком и зачинским биљем. Од ње направите укусан пире или је пржите на маслиновом уљу и добићете чипс. Ја сам припремила крем чорбу. Ево како.

Крем чорба од чичоке

300гр чичока
кашика млевених ораха
1 црни лук
мало млека
ким
со
бибер
кисело млеко


Чичоке добро оперите и ољуштите, па их исеците на коцке. У шерпу ставите мало уља на коме ћете пропржити кашику млевених ораха и црни лук.


Када се лук пропржио додајте чичоке и пржите неколико минута уз мешање (пазите да не загори), па налијте воду таман толико да прекрије чичоке.


Зачините, поклопите и оставите да се кува (од момента када проври) 10-15мин. Када је чорба кувана, време је да је претворите у крем чорбу. Најлакше ћете то урадити уколико у шерпу убаците штапни миксер и измиксате садржај. Уколико немате штапни миксер, добар је и блендер. Када сте чичоке уситнили, чорби додајте мало млека и ким, а када сервирате чорбу, додајте још мало бибера и кашику киселог млека, а укусна је и када јој додате насецкани млади лук и кротоне.


2 коментара:

  1. Ovo izgleda bas zanimljivo, steta sto ovde ne mogu da nadjem cicoke... :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako imas bar malo zemlje u koju mozes da zasadis cicoku, nabavicemo i naci nacin da posaljemo :D

      Избриши