четвртак, 23. јануар 2014.

Где је зима? (Кандирана кора мандарина)

Мирише на снег! Мада и требало би да падне, ипак је крај јануара. Нека деца воле да се санкају и грудвају, знаш ли ти неваљали снегу који упорно одбијаш да се појавиш и приредиш нам зиму?
Кад се само сетим сати и сати санкања које нисам волела, па, још кад нас тата "умије" снегом и то је свима занимљиво и смешно само мени не! Па нам онда у школи дечаци убаце снег у капуљачу или нас грудвају баш када хоћемо да изађемо на велики одмор или да се са истог вратимо на час. Па бљузгавица, кијамет док чекаш аутобус. Или кад исти прође па те испрска оним грозним блатњавим снегом. Бљак!
Али се овде не ради о мени. Ради се о једном малом и једном великом дечаку који просто обожавају снег.
Нову Годину и Деда Мраза смо једва прогутали без снега, ваљало би се мало и грудвати ове године, зар не?
А ја сам решила да поделим са вама летње укусе, у ишчекивању сунца и пролећа.

Кандиране корице мандарина или како да ово


претворите у ово


Мандарине ољуштите и поједите, а коре никако немојте бацати (пробајте да пронађете мандарине које нису потапане у разноразне отрове, већ оне праве, нетретиране, од рођака из Макарске рецимо :) )

У лонац сипајте воду - отприлике толико да стану све коре и додајте једну кашичицу соли. Заједно са корама ставите на јаку ватру. Када слана вода почне да ври то је сигнал да коре треба процедити, оставити да се прохладе, а затим исећи на траке ширине 3 милиметра (можете и дебље ако вам се више свиђа).
Сада је на реду слатки део :) За коре 6-8 мандарина ја ставим 300мл воде и 300гр шећера. Када проври, додајте траке од корица, смањите јачину (таман толико да полако ври) и пустите да се кува неких 40мин (бели делови коре треба да постану провидни).
После цеђења, корице убрусом мало просушити, па по мало ваљати у шећер и стављати на папир за печење да се суши. Сушење траје неколико дана, а затим их можете пребацити у теглице. Одличне су у чају!

Нема коментара:

Постави коментар